Hierontaan ei aina voi tulla eikä sitä voi aina antaa. Tietyt tekijät estävät hieronnan ja ne olisi hyvä huomioida ennen hierontaan tuloa. Jotkin tekijät estävät hieronnan kokonaan ja joidenkin tekijöiden kanssa on hyvä huomioida niiden vaikutus hierontaan, vaikka osahierontaa pystyttäisiin tekemäänkin.
Näiden rajoittavien tekijöiden tarkoitus on suojella sekä asiakasta että hierojaa.
- Sairaana ei pidä tulla hierontaan. Flunssan, influenssan tai mahatauti on hyvä sairastaa kotona ennen uuden ajan varausta. Hieronta saattaa pitkittää taudin kestoa tai sillä voi olla muita vaikutuksia taudin kestoon. Myös tarttuminen uihin asiakkaisiin ja hoitohenkilökuntaan on otettava huomioon
- Akuutti trauma ja vamma ovat este hieronnalle. Näitä ovat esimerkiksi jänne-ja lihasvammat sekä nivelsidevammat, palovammat, avohaavat, luunmurtumat ja paleltumat.
- Paikalliset tulehdukset iholla tai muualla kehossa. Näitä kohtia ei voi hieroa, mutta mahdollisesti hieronta onnistuu muualla jos tulehdus on kovin paikallinen. Hieroja tarkastaa yleensä tilanteen ennen hierontaa ja tekee päätöksen hieronnasta.
- Suonikohjut. Niiden yli ei hierota, mutta mahdollisesti ympäröiviä kudoksia saadaan hierotuksi varovaisin ottein.
- Sydänvika ja toiminnalliset sydänsairaudet. Vaatii lääkärin hyväksynnän tai luvan hieronnalle. Hieronnassa otetaan sydänsairauksien kanssa myös huomioon hieronta-asento.
- Pahalaatuinen kasvain. Vaatii lääkärin hyväksynnän tai luvan hieronnalle. Hieronnassa on hyvä huomioida myös viiden vuoden varoaika.
- Aivoinfarkti. On hyvä kysyä lääkäriltä lupa hierontaan ja huomioida lisäksi viiden vuoden varoaika.
- Laskimotukos estää hieronnan. Oireilu tuntuu usein jalassa yksittäisenä kuumana, kipeänä ja kovana pisteenä.
- Epilepsia. Jos epilepsia on ollut pitkään rauhallinen, hierontaa voi tulla omalla vastuulla. Myös hallitsematon tai ei hoitotasapainossa oleva diabetes on vasta-aihe hieronnalle.
- Hemofilia eli verenvuototauti on este hieronnalle.
- Alkoholi elimistössä on este hieronnalle (myös krapula). Myös muut huumausaineet ovat este hieronnalle.
- Raskausajan hieronta ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Sen jälkeen hieronta voidaan toteuttaa kyljellään tai selällään. Joissakin tapauksessa voidaan hieroa myös istualtaan. Raskauden loppuvaiheessa painetta ei alaselälle tai vatsan alueelle.
Katso myös: